Patříte mezi lidi, kteří přímo milují ostrá jídla? Nebo máte někoho v rodině, komu musíte čas od času trochu „přiostřit“ omáčku či polévku? Pak vězte, že co je ostré, je zdravé. A jak se říká, pokud chcete „vypálit červa“, nemusíte sahat po pálence. Stačí mít po ruce chilli papričky. Proč jsou zdravé, dobré a jaké mají další účinky?
Proč jsou chilli papričky pálivé?
Když se řekne „pálivý pokrm“, většina z nás si jako přísadu vybaví chilli papričky nebo zkrátka jen chilli koření. To tvoří neodmyslitelnou součást například mexické nebo indické kuchyně. Tamní kuchaři si vaření bez chilli zkrátka nedokážou představit. Stále častěji se tato ingredience objevuje i v českých pokrmech. A protože obliba chilli pořád roste, gurmáni si rádi pochutnají nejen na chilli con carne, což je typický mexický pokrm, ale také na čokoládě s chilli, zmrzlině, vínu a mnoha dalších dobrotách. Ostatně v naší nabídce najdete mnoho ostřejších pochutin, které dokonale podráždí vaše chuťové buňky.
Chilli papričky jsou pálivé z jednoduchého důvodu. Obsahují totiž kapsaicin neboli rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení jazyka. Různé druhy mají různý stupeň pálivosti. Ten se určuje podle takzvané Scovilleovy stupnice, která se pohybuje od nuly do patnácti milionů SHU (Scoville Heat Units). A samozřejmě čím vyšší číslo, tím pálivější. V horní hranici se jedná o čistý kapsaicin. Pro zajímavost, sladká paprička obsahuje kolem pěti tisíc SHU, ostřejší chilli 50 tisíc SHU. Nejpálivější chilli paprička – Trinidad Moruga Scorpion se chlubí hodnotnou kolem dvou milionů SHU. Tu ale raději neochutnávejte. Stejně jako nejpálivější jídlo světa s názvem Widower chicken curry, které obsahuje 20 chilli papriček Naga Infinity. Tento druh patří taktéž k těm vysoce pálivým a pozřít jej dokázal jen jediný odvážlivec – anglický lékař Ian Rothwell.
Většina lidí dává přednost pokrmům, která jsou pálivá ve snesitelnější míře. Jak se říká, nic se nemá přehánět. Pokud ale přesto budete mít pocit, že máte pusu v jednom ohni, zkuste si dát panáčka alkoholu nebo to zajíst například jogurtem. Protože kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu. Rozhodně nepomůže zapít vodou, tím pocit pálení ještě znásobíte.
Pálivé, ale zdravé
Kdo si dává pravidelně pokrmy s chilli, těší se i lepšímu zdraví. Kapsaicin a jemu podobné látky se používají k přípravě tinktur, protože působí protizánětlivě a má analgetické vlastnosti. Konzumace ostrých pokrmů vede k hubnutí, protože potlačuje chuť na sladké. Chilli posiluje imunitní systém, protože papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Dále pak snižují hladinu cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti rakovině, zlepšují náladu a v neposlední řadě jsou silným afrodiziakem, takže vám zaručeně zpříjemní večer s partnerem.
Mnoho chutí, mnoho možností
Chilli papričky se staly tak oblíbenými, že se objevují i v netradičním spojení u jídel, u kterých byste to možná ani nečekali. Například v čokoládě – hořká čokoláda s chilli, to je dokonalé spojení a labužníci se budou olizovat. Neméně originální je víno s chilli, které vám dokonale rozproudí krev. A milovníci čokolády, kterým se už přejedla klasická nutella, si mohou dopřát čokoládový krém s chilli. Opět veliká lahůdka. A na závěr ještě jeden tip, pokud máte chilli raději na sobě než v sobě, což takhle tričko s obrázkem pálivé papričky?