
Jak a kdy čokoláda vznikla?
Když se ohlédneme do minulosti, zjistíme, že čokoláda tvoří nedílnou součást jídelníčku lidé po celém světě už velmi dlouho. Čokoládová historie se začala psát v období před více než třemi tisíci lety. V té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích v Mexiku kakaovníky. Lze tedy říci, že čokoláda je starší než leckteré světové náboženství.
Vaření čokolády se věnovali také Mayové a Aztéci, kteří už dokázali dovést tuto pochutinu k dokonalosti. Mayové do drcených a na slunci sušených a pražených bobů přidávali vanilku, zatímco Aztéci hořké mandle a med. Kakaovník byl posvátným stromem. Kakaové boby Mayové a Aztékové využívali k náboženským obřadům.
Do Evropy se čokoládové pokušení dostalo o mnoho později, konkrétně v 16. století. Čokoláda se okamžitě stala výsadou bohatých lidí a panovníků. K rozšíření čokolády přispěla první světová válka. V té době byla čokoláda dodávána vojákům, aby měli větší sílu do boje. Totéž se opakovalo i při druhé světové válce. Čokoláda byla dlouho konzumována coby horký nápoj. Teprve v 19. století nechal holandský biochemik patentovat lis na kakao. V roce 1847 spatřila světlo světa první tabulková čokoláda.
Jaké druhy čokolády existují?
Pokud patříte mezi běžné konzumenty, patrně rozlišujete především bílou, mléčnou a hořkou čokoládu. Ve skutečnosti je těchto druhů mnohem více.
Mléčná čokoláda – patrně nejoblíbenější a nejrozšířenější typ čokolády, kterou si běžně kupujeme. Je vyrobena z kakaové hmoty, obsahuje kakaové máslo, cukr, sušené mléko, lecitin a vanilku. Obsah kakaa může být různý v rozmezí 18 až 55 %.
Bílá čokoláda – někteří ji milují, jiní kroutí hlavou. Proč je vlastně bílá? Je to tím, že většinou neobsahuje kakaovou sušinu ale pouze kakaové máslo a karamelizované sušené mléko. Obsah kakaového másla bývá maximálně kolem 30 %.
Hořká čokoláda – většinou ji používáme na vaření, ale i k běžné konzumaci. Opravdu kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat více než 50 % kvalitní sušiny. Jediným tukem, který se přidává, je kakaové máslo.
Couverture – je čokoláda určená pro opravdové gurmány. Obsahuje velké množství kakaového másla té nejvyšší kvality. Tyto čokolády jsou k dostání v gurmánských a specializovaných obchodech.
Ochucená čokoláda – sem patří všechny výše zmiňované typy čokolád doplněné o přidané aroma – například mentol, ovoce, káva, vanilka, karamel, oříšky. V současné době můžete běžně v obchodě sehnat čokoládu, která obsahuje celou řadu dalších přísad, třeba poslední dobou oblíbené chilli. Většinou jsou ale také velmi přeslazené a je otázkou, kolik kakaových bobů vlastně obsahují.
Spotřeba čokolády v Česku
Češi patří mezi velké milovníky čokolády. To ostatně dokazují i statistiky. V současné době zkonzumujeme o pětinu více čokolády, než tomu bylo před deseti lety. Velké oblibě se v posledních letech těší hořká čokoláda, která je podle odborníků zdravější. Lidé si také potrpí na koupi kvalitní čokolády, které dávají přednost před levnými náhražkami.
Proč jíst čokoládu?
Milujete čokoládu a hledáte na ní nějaká pozitiva, kromě toho, že je výborná? Nebojte, čokoláda má hned celou řadu dobrých vlastností. Ale jak se říká, všeho s mírou.
Proč tedy jíst čokoládu bez výčitek?
- působí jako přírodní antidepresivum a zlepšuje náladu
- zahání únavu a dodá energii
- obsahuje velké množství minerálních látek
- podporuje chuť k sexu, je to skvělé afrodiziakum
- navozuje pocit štěstí
- čokoláda skvěle působí i na pokožku – taková čokoládová koupel nebo masáž dodá vaší pokožce hebkost a jemnost
A jak poznat, že je čokoláda opravdu kvalitní? Sledujte složení! Měla by obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Podíl kakaové hmoty by měl být u hořké čokolády min. 35 %, u mléčně alespoň 25 % a u bílé nejméně 20 %.
Tipy na sladké dárky pro vaše nejbližší
V našem e-shopu můžete zakoupit různé druhy čokolády, které vaše blízké rozhodně potěší. Pro milovníky něčeho „ostřejšího“ máme hořkou čokoládu s chilli. Nabízíme bílou čokoládu, mléčnou, ale také čokoládu určenou přímo pro tatínka nebo maminku. Stačí jen zadat do vyhledávače čokoláda a nechat se inspirovat. Víme, že čokoládu milují všichni bez ohledu na věk a pohlaví. Je to zkrátka dárek, který nikdy nezklame.